Új jelszó kérése

Összehasonlítás

Házhozszállítás

Gyors házhozszállítás 24 órán belül országosan.

 

Facebook oldalunk

Partnerek

Autómentés Non-Stop

Hawaii Limuzin Budapest

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Fizetési megoldás

Válassza ki a jármű típusát

Kivitel segédlet

Hatchback

Hatchback Csapott hátú Ferde Hátú

Estate/SW
Estate SW Kombi Wagon

Pickup

Pick-up Pickup Platós Furgon

Coupe

Coupé Kúpé Sport

MPV
MPV Egyterű

Bus
Bus Busz

Sedan
Sedan Szedán Lépcsős hátú

SUV
SUV Crossover Terepjáró

Van
Van Teherautó Furgon

Mi van a tetőn?
 

Blog és hírek

2017.12.07 20:27
Télen is biztonságban az utakon

Téli gumi

Ma már elfogadott tény, hogy a téli útviszonyoknak csakis a megfelelő minőségű téligumi képes megfelelni. A jéggel, hóval vagy sárral borított útszakaszokon akár többszörös balesetveszéllyel kell számolnunk, ha nem fordítunk megfelelő figyelmet az abroncsok kiválasztására. A problémát nem csak a síkos útfelületek jelentik, hanem maga a hőmérséklet is; a hideg aszfalton a gumiabroncsok viselkedése megváltozik, ezért csakis a téli körülményekhez tervezett abroncsok nyújthatnak kellő biztonságot.


A téli és a nyári gumiabroncsok között három fő különbséget kell említenünk. A téligumik bordázata mélyebb és szélesebb, így fokozott vízkiszorítással rendelkeznek. Másodsorban a lamellák kialakítása is azt a célt szolgálja, hogy az abroncsok minél stabilabb irányíthatóságot szolgáljanak. Harmadsorban pedig meg kell említeni a lágyabb anyaghasználatot, aminek köszönhetően a téligumik a legzordabb körülmények között is képesek megőrizni a rugalmasságukat. Ez a három tulajdonság felel azért, hogy a megváltozott körülmények közepette is kellően rövid fékúttal állhassunk meg.
A téligumi választék hatalmas. Minden gépkocsihoz megtalálhatjuk a számunkra szimpatikus gyártó által tervezett abroncsokat. Az Intengo ár-összehasonlító oldal közel 20.000 különböző abroncs árait listázza, ezek között szép számban találhatók téligumik is.


Hogyan vegyünk téligumit?


Vásárlás esetén figyeljünk oda az abroncs méreteire! Noha egyes fizikai méretek esetében lehetőségünk van más méretet választani, ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha kikértük egy szakember véleményét. A váltóméret táblázat néha becsapós lehet, hiszen a gyártó nem garantálhatja, hogy az a gépkocsink sárhányója alá is befér a szóban forgó abroncs.
A megfelelő méret meghatározása után következhet a gyártó kiválasztása. A hazai kínálatban nagyjából 60 gyártó termékeivel találkozunk, ám ezek bizonyos hányada a legnagyobb gyártók másod-, illetve harmadszintű almárkái. Érdemes a nevesebb gyártók abroncsai közül választani, illetve érdemes elkerülni a no-name termékeket. Nem ilyen egyértelmű a helyzet a középkategóriába sorolt abroncsok esetében, amelyek jellemzően valamely prémium gyártó almárkái; ezek jó választást jelenthetnek, de minőségbeli különbségek itt is tapasztalhatók.
Fontos felhívni a figyelmet a téli gumi állapotának rendszeres ellenőrzésére. Érdemes alaposan megvizsgálni a futófelület mintázatának magasságát, amelynek a jogszabályok szerint a kopásjelző mintaárokban legalább 4 milliméternek kell lennie. Érdemes szemügyre vennünk a téligumi általános állapotát is, hiszen a jeges felületek, a nehezen látható útpadkák és a sós közeg mind rongálják az abroncsunkat. Tartsuk be az alapvető ajánlásokat és vezessünk óvatosan a téli időszakban is!

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.